InLab Zavidovići

+387 62 030 632

InLab Banovići

+387 61 845 863

InLab Žepče

+387 62 338 788

Ponedjeljkom o zdravlju: Šta znamo o vitaminu d

Podijeli post

Vitamin D vjerovatno je jedini vitamin o kojem se u svijetu nutricionizma ne govori puno. Možda stoga jer je u potpunosti besplatan: tijelo ga stvara upijanjem sunčeve svjetlosti. S obzirom da farma-industrija ne može prodavati sunčeve zrake, promocija vitamina D nema smisla. Upravo to je razlog zašto puno ljudi ne zna koliko je vitamin D, ustvari, važan za naše zdravlje.

 

Svima je potrebna ista količina vitamina D (10 mcg) na dnevnoj bazi za održavanje zdravih kostiju ali brzina kojom proizvodimo vitamin D se veoma razlikuje.Ljudima sa tamnijom kožom potrebno je više izlaganja suncu da bi dobili adekvatnu količinu dok ljudima s svijetlom kožom,također godinama I sa starenjem potrebno je više izlagati se suncu.

Manjak vitamina D češći je kod osoba koje se rijetko izlažu suncu, nose zaštitnu odjeću i koriste sredstva za zaštitu od sunca, kod osoba tamnije puti, pretilih osoba, osoba koje uzimaju lijekove s utjecajem na metabolizam vitamina D, hospitaliziranih pacijenata, trudnica, institucionaliziranih osoba i osoba starije dobi.

Preporučljivo je svakodnevno izlaganje većih dijelova kože (lica, ruku, nogu, leđa) suncu, u trajanju 5 do 30 minuta. Imajući na umu kancerogenost sunca i prevelikog izlaganja sunčevoj svjetlosti, duljinu izlaganja treba prilagoditi vlastitoj osjetljivosti na sunce, te izbjegavati ono najjače, između 12 i 15 sati.

Prevelike količine vitamina D u organizmu uzrokuju hipervitaminozu D, a dugotrajnija hipervitaminoza D uzrokuje nakupljanje kalcija u krvnim žilama i zglobovima, vrtoglavice, pa čak i komu. Posebno oprezni moraju biti bubrežni bolesnici, osobe s aterosklerozom, žene u menopauzi te osobe sa sarkoidozom.

Brojna istraživanja pokazala su da više od 50% žena preko 50 godina i sličan procenat žena koje se liječe od osteoporoze imaju neadekvatan nivo vitamina D.

Da li ste znali ?

Da vitamin D doprinosi razvoju mineralizaciji kao i za pravilan razvoj kostiju.

Neophodan je za prevenciju osteoporoze koja najvise pogađa žene.Zato redovnim analizama kontrolišite stanje vitamina D u vašem organizmu.

Za više informacija pozovite naš broj 062-030-632 ili nas posjetite u našoj poslovnici bez prethodnog zakazivanja u Gazi Husrev-begova 5 Zavidovići.

Cijena vitamina D je 25 KM. Zato redovnim analizama kontrolišite stanje ovog vitamina u vašem organizmu.

 

 

Više postova

Uncategorized

PONEDJELJKOM O ZDRAVLJU: HIPERHIDROZA

Hiperhidroza je pretjerano znojenje, može biti žarišno i difuzno a ima razne uzroke. Znojenje aksila, dlanova i tabana je najčešće uzrokovano stresom; difuzno znojenje je