InLab Zavidovići

+387 62 030 632

InLab Banovići

+387 61 845 863

InLab Žepče

+387 62 338 788

POLICISTIČNI JAJNICI

Podijeli post

Sindrom policističnih jajnika raznolik je,a iraženost njegovih obilježija može biti različit. Simptomi se pojavljuju postepeno,pa se klinička slika može razlikovati u pojedinim životnim razdobljima. Dijagnoza se postavlja na osnovu sljedećih parametara :

-najčešće počinje u pubertetu

-poremećaj menstrualnog ciklusa,

-pojačana dlakavost,akne i opadanje kose,

-neplodnost

-policistični jajnici na UZV pregledu

-Inzulinska rezistencija

-prekomjerna tjelesna težina.

 

Najčeši simptomi koji se javljaju zbog neravnoteže hormona i povišenih vrijednosti muških spolnih hormona.Kod bolesnica je jedan od osnovnih metaboličkih poremećaja abnormalnosti u djelovanju inzulina zbog čega se javlja hiperinzulinemija.Povišen nivo inzulina izaziva povišen nivo muških spolnih hormona.

 

STRES

Policistični jajnici se opisuju kao tiha bolest jer simptome vrlo često pripisujemo stresu.Zbog toga mnoge žene i ne znaju da imaju policistične jajnike,jer,naprimjer,izostanak  menstruacije prepisuju stresu. Poremećaj menstrualnog ciklusa jedan je glavnih pokazatelja policističnih jajnika. Može se dogoditi da žena nema uredan ciklus,da menstruacija traje predugo ili da postoji stanje amenoreje,odnoso potpunog izostanka menstruacija.

LIJEČENJE

Redovno vježbanje,zdrava prehrana i kontrola težine ključni su tretmani za PCOS.

Mogu se koristiti lijekovi za uravnoteživanje hormona. Tretman može smanjiti neželjene simptome i spriječiti dugoročne zdravstvene probleme.Tjelovježbom se može tjecati na smanjenje krvnog pritiska i holesterola,što smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Zahvaljujući napretku medicine,liječenje se danas potpuno  prilagođava individualnim potrebama pacijenata,iako u većini slučajeva oralni kontraceptivi ostaju prva linija liječenja hiperandrogenih simptoma i menstruacijske disfunkcije.

Preporučuje se zdrava prehrana,fizičke aktivnosti i manji unos šećera.

 

RIZICI PCOS-A

Spontani pobačaji su dva-tri puta češći,bolesti srca i krvih sudova su sedam puta češće,rizik od obolijevanja od sećerne bolesti je 16 % veći.Povišen krvni priitisak se javlja  kod 40 % pacijentkinja (PCOS),veći je rizik od dobijanja tumora jajnika,kasnije menopauze,poremećaj nivo masnoće u krvi i anemije.

Više postova

Uncategorized

PONEDJELJKOM O ZDRAVLJU: HIPERHIDROZA

Hiperhidroza je pretjerano znojenje, može biti žarišno i difuzno a ima razne uzroke. Znojenje aksila, dlanova i tabana je najčešće uzrokovano stresom; difuzno znojenje je