InLab Zavidovići

+387 62 030 632

InLab Banovići

+387 61 845 863

InLab Žepče

+387 62 338 788

KOLIKO JE VAŽNA HIDRIRANOST ORGANIZMA TOKOM LJETA ?

Podijeli post

Umor,suha koža,grčenje mišića,konstipacija i ošamućenost su samo od nekih indikatora dehidracije…

Tokom toplih ljetnih dana više vremena provodimo vani i fizicki smo aktivniji.Zbog toga je vrlo važno da hidriramo organizam jer naše tijelo ljeti gubi više tečnosti pa je veća mogućnost dehidracije.

Nutricionisti kažu da potrebe za unošenjem vode ovise o kilaži i tipu građe.Svakoj aktivnoj odrasloj osobi se preporučuje unos vode između 2-4 litra. Tijelo naporno radi da bi se rashladilo i zbog toga se pojačano znojimo.Važno je da nadoknadimo tečnost  koju gubimo znojenjem kako bismo spriječili dehidraciju.Vodu treba piti čak i prije nego što osjetimo da smo žedni. Boja urina vam također može biti pokazatelj dehidracije,normalna boja urina je žuta, što je urin tamniji ukazuje na mogućnost da vam je organizam dehidriran. I starost utječe na količinu vode koja nam je potrebna.Manje smo žedni što smo stariji,jer mehanizam žeđi slabi sa godinama,tako da je dobra ideja da steknete naviku da tokom dana pijete dosta vode u svakom uzrastu,kako bi ostali optimalno hidrirani.Također,konzumirajte hranu koja ima visok sadržaj vode.Lubenica je odličan izbor ! 

SAVJETI : 

1.Čim se probudite ,odmah popijte čašu vode. 

2. Tokom dana  radije uzimajte po manje količine vode nego da na jednom iskapite čitavu flašu. 

3.U organizmu se lakše apsorbira hladnija voda.

4. Ako pijete lijekove, potrudite se da pijete što više vode kako bi pomogli bubrezima do što lakše apsorbiraju lijekove.

Više postova

Uncategorized

PONEDJELJKOM O ZDRAVLJU: HIPERHIDROZA

Hiperhidroza je pretjerano znojenje, može biti žarišno i difuzno a ima razne uzroke. Znojenje aksila, dlanova i tabana je najčešće uzrokovano stresom; difuzno znojenje je