InLab Zavidovići

+387 62 030 632

InLab Banovići

+387 61 845 863

InLab Žepče

+387 62 338 788

KOJE UGLJIKOHIDRATE DODATI PREHRANI ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA

Podijeli post

Osoba kojima je dijagnosticiran visok krvni pritisak prvi savjet bude da se smanji unos soli. Također ima i dosta drugih faktora koji mogu pogoršati ali i poboljšati ovo stanje. Prehrana protiv hipertenzije pa i DASH dijeta su se dokazali kao učinkoviti način za prevenciju i snižavanje pritiska.Radi se o prehrani kao unčikoviti načini za prevenciju i snižavanje pritiska. 

Radi se o prehrani koja se bazira na povrću i voću,mesu,nemasnim mliječnim proizvodima,ribi,piletini i puretini te masnoćama koje srce voli.Procesuiranu hranu zamijenjujemo zdravim,cijelovitim namirnicama kako bi se smanjio unos soli. Uključuje i hranu bogatu kalcijem i kalijem koji utječu na snižavanje krvnog pritiska.Danas ova dijeta ima najviše podataka prikupljenih koji otkrivaju što ona može napraviti za vaše zdravlje. Ako ste ljubitelji ugljikohidrata a imate povišen krvni pritisak, dobra vijest da DASH dijeta uključuje i  nekoliko takvih namirnica pa nećete puno patiti.Tako su u prehranu uključeni i voće i povrće i cjelovite žitarice koje mogu sniziti pritisak na prirodan način.

Dalje u tekstu ćemo Vam navesti samo neke od namirnica koje su korisne za osobe koji imaju povišeni krvni pritisak.

Banane sadrže veliku količinu kalija,a istraživanja su pokazala da prehrana bogata kalijem može smanjiti rizik od oboljevanja bolesti srca za čak 27 %.

Podaci su pokazali da ubacivanje jogurta u prehranu dovodi do snižavanja krvnog pritiska.Jogurt sadrži kalcij,magnezij,kalij,ali isto tako probiotici koji se u njemu nalze mogu pomoći kod snižavanja vrijednosti pritiska.Jogurt je odlična namirnica za one koji se ne žele odreći slatkoga jer ga možete jesti sa medom i voćem. Za dodatnu pomoć srcu možete mu dodati i koju hurmu.

Zob cijelovite žitarice su odlične za snižavanje krvnog pritiska ,jer su prepune nutrijenata.One sadrže vitamine,vlakna i minerale. Konzumacija namirnica bogatih vlaknima mogu također puno pomoći kod održavanja normalnih vrijednosti pritiska jer će dati dodatnu podršku crijevima.

Prema podacima studija divlje borovnice će pomoći kod snižavanja sistoličkog krvnog pritiska,a one sadrže vlakna,vitamine i minerale koji su neophodni za zdravlje srca i cijelokupno zdravlje. Hurme odlično rjesenje za osobe koje vole šećer jer su prirodno slatke,a osim toga će podržati i zdravlje srca te držati pritisak pod kontrolom.

Jedna čaša  soka od narandže može učiniti puno za vaš imunološki sistem.Kako je narandža puna kalija jasno je da je dobra i za srce.Citrusi sadže i puno antioksidanata koji također održavaju srce zdravim

Više postova

Uncategorized

PONEDJELJKOM O ZDRAVLJU: HIPERHIDROZA

Hiperhidroza je pretjerano znojenje, može biti žarišno i difuzno a ima razne uzroke. Znojenje aksila, dlanova i tabana je najčešće uzrokovano stresom; difuzno znojenje je