InLab Zavidovići

+387 62 030 632

InLab Banovići

+387 61 845 863

InLab Žepče

+387 62 338 788

KAKO SE PRAVILNO PRIPREMITI ZA VAĐENJE KRVI ?

Podijeli post

 

Vađenje krvi predstavlja bezbolnu dijagnostičku analizu,iako za neke ne predstavlja nikakav problem postoje i oni kojima stvara nelagodu,strah i stres.

Važno je znati pripremiti se za postupak uzorkovanja krvi i rad laboratorijskih analiza da bi rezultati bili što pouzdaniji.

8-12h sati prije vađenja  krvi  ne preporučuje se hrana i piće kao i konzumacija cigareta alkohola i ukoliko je moguće ne izlagati se prevelikom fizičkom naporu.

Jutarnje vrijednosti kod nekih analiza su važne tako da je preporučljivo na uzorkovanje doći između 07:00-10:00h.

Za sve krvne analize poželjno je biti na tašte,međutim važno je naglasiti da pacijent mora biti na tašte kada je riječ o sljedećim analizama : određivanja koncentracije glukoze, triglicerida, holesterola, LDL holesterola, HDL holesterola, željeza, homocisteina, amonijaka, vitamina B12, folne kiseline.

Razlog  zbog kojeg je bitno biti na tašte jeste da brojni vitamini,minerali,ugljikohidrati  kao i proteini koji se nalaze u hrani i piću mogu uticati na ispitivane parametre.

Također  poželjno je piti dosta vode da bi ste bili dovoljno hidrirani jer  time se povećava volumen krvi i vene postaju više pristupačnije i olakšava  se sam postupak vađenja krvi.

Ukoliko pijete određenu terapiju poželjno je da je popijete nakon  vađenja krvi ukoliko vam  ljekar prethodno nije drugačije preporučio.

Više postova

Uncategorized

PONEDJELJKOM O ZDRAVLJU: HIPERHIDROZA

Hiperhidroza je pretjerano znojenje, može biti žarišno i difuzno a ima razne uzroke. Znojenje aksila, dlanova i tabana je najčešće uzrokovano stresom; difuzno znojenje je