Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije oneštećene hrane a javlja se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma : mučnine,povraćanje, bolovi u trbuhu , dijareha,glavobolje i opća slabost. Simptomi obično traju od 1 do 7 dana.
Najčešći uzročnik :
Trovanje hranom mogu uzrokovati bakterije ili njihovi toksini koji se usljed neprimjerene pripreme i pohrane namirnica nađu u hrani ,virusi,hemikalije poput insekticida i herbicida, metali kao što su olovo,živa,otrovne biljke kao što su velebilje i ne jestive gljive , drugi kontaminanti kao što su mikotoksini ,ostatci veterinarskih lijekova itd.
Danas,najčešća trovanja hranom su trovanja hranom kontaminiranom ,Norovirusom, zatim bakterijama,među kojima se ističe Salmonella kao najčešći bakterijski uzročnik trovanja.
Norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što sobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom.
Prvi simptomi su mučnina,povraćanje,dijareja,grčevi u želucu. U pravilu oporavak je brz (1-2 dana) te su glavni problemi moguca dehidracija.
Posebno rizična jela za nastanak Salmoneloze su jaja i kolači koji se pripremaju od sirovih jaja ,zatim mljeveno meso,majoneza,pohovani odresci ..Salmonela se također može unijeti i neopranim rukama osobe koja ih izručuje i radi sa hranom.
Staphylococcus aureus se često nalazi na otvorenim ranicama kože ili u sluznici nosa ljudi koji pripremaju hranu.Kada dospije u hranu stafilokok stvara otrov otporan na temperaturu ,koji se kasnijom termičkom obradom ne može uništiti te uprkos kuhanju dovodi do oboljevanja.Trovanje se često događa pri konzumiranju sladoleda ili ohlađenog mesa.
Anaerobne bakterije poput Clostridium perifingens i Clostridium botulinum razmnožavaju se bez prisutnosti zraka a na namirnice dospijevaju iz nečistoće u obliku vrlo otpornih spora.Ako se namirnice prije kuhanja ne operu pri pripremi velikih količina može doći do aktiviranja tzv. spora,koje prežive kuhanje do 100 stepeni i prilikom postepenog hlađenja ise namnože i izazovu bolest sa dijarejom.